Víztakarékos WC-k alkalmazása – 1.rész

Írta / Aktuális Nincs még hozzászólás

Kevés az olyan épületgépészeti felújítás, amely néhány éven belül megtérül. A legújabb víztakarékos WC-kerámiák és öblítőtartályok beépítése azonban, a magas víz- és szennyvízdíjaknak köszönhetően, még meglévő épületek esetén is rendkívül gyorsan megtérülő beruházás lehet.

vízfogyasztás
Az e cikkben példának felhozott Zsámbéki-medencében elhelyezkedő családi ház 2011-es viz és csatorna köbméterdíja bruttó 1090 forint volt, így a vizsgált ház összes rezsijének kb. 25%-át adta a viz- és csatornadíj. Háztartási vizfelhasználás becsült megoszlása, 100 l/fő/nap fogyasztás esetén. Ha megvizsgáljuk egy átlagos háztartás vizfogyasztását, akkor azt látjuk, hogy a három legnagyobb háztartási vizfogyasztó tevékenység a fürdés, a mosás és a WC-használat. Az ábrán feltüntetett arányok persze nincsenek kőbe vésve, mivel ezek becslések csupán, és természetesen fogyasztói használati szokások szerint is változhatnak, de fogadjuk el, hogy nagyjából ez a három tevékenység fogyasztja a legtöbb vizet.

Rezsicsökkentés mindenáron?

Az elszabadult energiaáraknak és közmű-költségeknek köszönhetően az épületgépészeti beruházások egyik legfőbb mozgatórugója, legalábbis lakossági részről, a rezsiköltségek csökkentése iránti kielégíthetetlen igény. Mindenki tudja, hogy a legolcsóbb energia az, amit el sem fogyasztunk, a legjobb sárga csekk pedig, amit ki sem küldenek. Ezt az igényt ügyes marketingesek a „természet nem küld számlát, fűtsön ingyen” és hasonló szlogenekkel sikeresen meg is tudják lovagolni. Sokszor azonban a mindenáron kisebb közműszámlák iránti vágy olyan gépészeti beruházásokat is eredményez, amelyek években mért megtérülése néha meghaladja a beruházott eszköz hasznos élettartamát, ezért pusztán gazdasági szempontból értelmezhetetlenek. Valószínűleg egy 50 év körüli megbízó erősen elgondolkodna épületgépészeti beruházásán, ha az általa megvásárolni kívánt termék ismertetője a „fizesse ki fűtésszámláját 50 évre előre” jelszóval reklámozná magát, legyen bármennyire is pozitív a szóban forgó beruházás környezetvédelmi szempontból.

A valóság az, hogy meglévő épületnél – és az épületgépészeti szempontból potenciális ügy-felek döntő többsége ilyenben él –, pusztán gazdasági szempontból, nagyon sikeresnek számítanak az olyan épületgépészeti felújítások, amelyek megtérülése 10 éven belüli, és még ez a megtérülési időtartam is gyakran csak kiegészítő állami támogatásokkal kisegített beruházásoknál érhető el. Ez a cikk egy olyan, gyakran lemondó beletörődéssel szemlélt területet fog górcső alá venni, ahol bizonyos egyszerűen ellenőrizhető feltételek fennállása esetén, egy meglévő épületgépészeti/szaniterelem cseréje saját erőből, bármifajta állami támogatás nélkül akár 2 év alatt megtérülhet, és jelentős rezsicsökkentési lehetőséggel járhat a megszokott életvitel és komfortelvárások megváltoztatása nélkül – az ezzel együtt járó csökkentett környezeti terhelés pozitív hatásáról már nem is beszélve.

A legtöbb ember mindennapi életének és lakhatásának legfőbb mumusai a címben említett közműszámlák. Akik tehetik, nem is késlekednek sokat, hanem nekiesnek a rezsiköltségek között is első számú közellenség gázszámla lehetőség szerinti csökkentésének, vagy akár teljes likvidálásának. Hőszigetelés, 5 cm, 10 cm, 20 cm, ablakcsere, kétrétegű, háromrétegű, négyrétegű, kondenzációs kazán, fafűtés, falfűtés, pellet, hőszivattyú, talajszonda, levegőszonda, víz–levegő, víz–víz, tűz–víz (vagy az mégsem), és még sorolhatnánk a gázszámla elleni elkeseredett harcban felhasznált nemes és nemtelen eszközöket. Mikor ebben a sokszor megszállottságig fokozódó harcban végre anyagilag és fizikailag is teljesítőképességünk határára értünk, megpihenünk, és folytatjuk a villanyszámlával. „A” kategóriás mosógép, mosogatógép, energiatakarékos izzók, LED-világítás, éjszakai áram, villanykapcsolgatás, gyertya stb. És ekkor, de általában csak ekkor terelődik figyelmünk a gyakran megváltoztathatatlannak hitt vízfogyasztásunk optimalizálása felé.Gázszámla, villanyszámla, vízszámla – melyiket utáljam jobban?

folytatjuk…