Víztakarékos WC-k alkalmazása – 3.rész

Írta / Aktuális Nincs még hozzászólás ,

Mi az: barna, hosszúkás, lágy, és WC-ben húzzák le?

A válasz: szójababkrém, és az USA-ban a független MaP (Maximum Perfor-mance) szervezet mérnökei evvel tesztelik a WC-kerámiák öblítési képességét és teljesítményét. Ez alapján a csúcskategóriás WC-k akár 1000 gramm, WC-papírral megspékelt, hurka formájúra passzírozott szójababkrémet is le tudnak öblíteni akár egy gombnyomással (lásd 1-3. képek). A 2003-ban az USA-ban bevezetett tesztre azért volt szükség, mert az öblítési vízfogyasztás csökkenésével nem mindig járt együtt az öblítési képesség szinten tartása vagy növelése. Egyes gyártók víztakarékosnak kikiáltott WC-kerámiáiról kiderült, hogy nem elég egyszer leöblíteni őket, így aztán a várható vízmegtakarítás a dupla öblítések miatt pazarlásba csapott át. Ezek kiszűrése, valamint a fogyasztók vásárlási döntéseinek megkönnyítése is célja volt a MaP létrehozóinak.

1. kép Szójababkrém kiporciózva 1. kép Szójababkrém kiporciózva
2.kép Tesztanyag kerámiába ejtése szabvány nyíláson keresztül 2.kép Tesztanyag kerámiába ejtése szabvány nyíláson keresztül
3. kép Teljes realitás WC-papírral 3. kép Teljes realitás WC-papírral

Míg 2003-ban a tesztelt WC-kerámiák öblítési képessége átlagosan 350 gramm volt, addig ez a teljesítménymutató 2008-ra átlagosan 675 grammra növekedett. Nyilvánvalóvá vált, hogy a MaP-tesztelés bevezetése az öblítési képességek növelésére késztette a gyártókat. Ez azért is komoly eredmény, mert ezzel párhuzamosan az általánossá váló HET (High Efficiency Toilet), azaz nagy hatékonyságú WC-kerámiák nagyöblítéshez engedélyezett vízmennyisége mindössze 4,92 literre csökkent.

Az amerikai WaterSense minősítés mintájára Angliában bevezetésre került a Water-Wise logó, amely használható a különösen víztakarékos WC-kerámiáknál és öblítő-rendszereknél, melyek jelenleg 4/2,6 literes nagy- és kisöblítéses teljesítményt produkálnak, lepipálva amerikai társaikat. Németországban, Spanyolországban a 4,5/3 literes teljesítmény jelenleg az, ami víztakarékosnak számít. Ezzel nagyjából az öblítési víz csökkentésében a gyártók el is érték az ésszerű határokat, ennél kisebb öblítővíz esetén fennáll ugyanis az elvezető szennyvízcső dugulásának a veszélye.

Az angolszász és német piacokon kifejlesztett UHET-k (Ultra High Efficiency Toilet), azaz ultra magas fokú hatékonyságú WC-k, a 3 literes nagyöblítésre kifejlesztett csúcskategóriás termékek mindegyike a magyar szabványtól eltérő, 50-80 mm átmérőjű szennyvízelvezető csövekhez van tervezve, melyek beépítése meglévő épületekbe költségvon-zatuk miatt gazdaságtalannak tekinthető, új épületeknél, különösen szállodáknál, ahol a vízmegtakarítás hatványozódik, azonban megfontolandó (4. kép: kanadai fejlesztésű, 3 literes nagyöblítésű, 52 mm kifolyójú ultra takarékos WC).

Itt aztán tényleg megállhatunk, és azt mondhatjuk, hogy nincs tovább, ennél kisebb öblítés már tényleg nem lehetséges. És ha nagy öblítésről beszélünk, ez valószínűleg igaz is. Igen ám, de itt jönnek a takarékosságukról legendásan híres németek a képbe. Ahogy az amerikai WC-papírgyártók részletes kutatásainak eredményeként sikerült megtudnunk, hogy a felhasználók kb. 10% körbetekeri a tenyerére(!) a WC-papírt használat előtt, úgy a szintén nem finnyás német kutatók megállapították, hogy a kisöblítések meny-nyisége talán fontosabb is, mint a nagyoké, ugyanis gondos felméréseik szerint 3-4 kisöblítésre jut egy nagy. Ez a felismerés vezetett oda, hogy az utóbbi években a lakossági felhasználók körében is egyre inkább teret hódítanak az idáig kizárólag intézményi felhasználóknál alkalmazott piszoárok. Ezek az újfajta lakossági felhasználásra készült piszoárok nemcsak hogy 1 liter alatti (a víz nélküliek még egyelőre nem szivárogtak be az otthonokba) öblítővízzel is elboldogulnak, hanem esztétikus tető is kapható hozzájuk. Azonban áraikat tekintve, és az öblítésenkénti 2 literes különbség költségmegtakarítását, valamint a potenciális használók számának automatikus nemek szerinti feleződését figyelembe véve, ezek jelenlegi telepítése (új fali vezetékek stb.) meglévő lakásoknál nem ki- fizetődő.

Magyarországon

Ezek után feltehetjük az izgalmas kérdést, hogy mi az, ami az utóbbi évtized gyilkos WC-kerámiafejlesztési versenyéből Magyar-országon érezhető? A válasz rövid: semmi.

2012 tavaszán hosszas budapesti utánjárás után sikerült 3 gyártót azonosítani (ebből egy magyarországi termeléssel, de megtérülés szempontjából kizárható prémium árkategóriában), melyek 4,5/3 literes, európai piacokra kifejlesztett WC-kerámiája megvásárolható volt. Ebből a legolcsóbbnak egy svájci cég Csehországban gyártott modellje bizonyult, mely mind kialakításában (univerzális lefolyó, alul vagy felül), mind designjában megfelelt a meglévő szaniterek kiváltására. Ára 2012 elején bruttó 26 150 forint volt, az egyik legnagyobb magánimportőrnél. Ez azért is tűnhet soknak, mert alapjában véve a hagyományos és a víztakarékos WC-kerámiák között a porcelánszifon vízkapacitása a legfőbb különbség, és ha egy 6 literes szifonkapacitású WC-kerámia a legtöbb áruházban 6 és 10 ezer forint megvásárolható, akkor egy 4,5 literes miért nem? A nagy barkácsáruházakban ekkor nyomát sem lehetett látni víztakarékos WC-szanitereknek, pedig valószínű, hogy óriási vásárlóerejüknél fogva olcsóbban képesek lettek volna az újfajta WC-kerámiák beszerzésére és forgalmazására.

Ami szintén feltűnt a víztakarékos WC-kerámiák beszerzése során, az az ezirányú marketing teljes hiánya volt. Ennek hátterében valószínűleg a vásárlói igény és húzó- effektus hiánya, de az is lehet, hogy a gyártók meglévő termékeinek avulás-elkerülési szándéka áll. Végül is minek fejlesszünk új terméket, tegyük elavulttá drágán létrehozott, vízpazarló WC-kerámia gyártósorainkat, ha a vásárló ezt nem igényli?

Érdekes módon a példánkban szereplő WC-kerámia- és öblítőtartály-csere még ilyen viszonylag magas ár mellett is 2 éves megtérüléssel megoldható volt, köszönhetően a ma már a falba süllyesztett tartályok által némileg meghaladottá vált, de az új fejlesztéseknek köszönhetően elődeikhez képest lényegesen esztétikusabb falon kívüli tartályok rendkívül kedvező árának, mely gyakran még egy falba épített tartály nyomógomb-költségét sem éri el.

A megtérülési idő pedig kétséget kizáróan a jövőben csak csökkenhet, ha figyelembe vesszük a víz- és szennyvízszolgáltatási díjak folyamatos emelkedését, és a jelenleg még relatív drága víztakarékos WC-kerámiák növekvő gyártási volumenből fakadó várható árcsökkenését.

3l-es ultra takarékos kanadai WC 1. belső kamra A viz kiürül a tartályból, miközben kitisztítja a csészét és leöblíti a szennyt a szifonon keresztül. 2. Öblítő kar lenyomva 3. tartály A kifolyó öblítőviz a belső kamrában vákuumot hoz létre, ami megszünteti a szifonban lévő nyomást. <br /> 4. átvezető cső 5. szifon 6. csésze
3l-es ultra takarékos kanadai WC 1. belső kamra A viz kiürül a tartályból, miközben kitisztítja a csészét és leöblíti a szennyt a szifonon keresztül. 2. Öblítő kar lenyomva 3. tartály A kifolyó öblítőviz a belső kamrában vákuumot hoz létre, ami megszünteti a szifonban lévő nyomást. 4. átvezető cső 5. szifon 6. csésze

forrás: www.vgf.hu